Planck konstantenmålt ved fotoelektrisk effekt på Cs Formål.At bestemme Planck's konstant udfra forsøg med den fotoelektriske effekt. Apparatur.
Teori.Lys fra kviksølvlampen sendes igennem et filter, så kun én spektrallinie ad gangen går igennem filter, rørets væg og gitteret for så at ramme bagvæggen. Her vil lyset løsrive elektroner, der giver ophav til en svag strøm, som kan registreres på galvanometeret. Ved at forøge modspændingen, U, kan man stoppe strømmen. Der gælder nu at Fejlkilder:
Begge giver anledning til en strøm, som tildels ophæver den vi måler på. Fremgangsmåde.Vi vil ikke med galvanometeret måle strømstyrken absolut, det er nok at have en relativ måling, så man er i den ejendommelige situation, at man måler strømstyrke fx. i "cm udslag". Man starter med at ca. nulstille galvanometeret. Det må så ikke flyttes under forsøget, for ikke at ændre nulstillingen. Kviksølvlampen stilles ca 1,5 cm fra filteret, der dækker røret. Den må nu heller ikke flyttes under hvert delforsøg, for ikke at ændre ved den lysmængde, der rammer røret. Med meget små trin (fx. 0,02V) forøges U nu, og sammenhørende værdier af U og I findes. Filteret stilles på en ny bølgelængde, og forsøget gentages, i alt skal det udføres tre gange. Talbehandling.
Rapportenbør indeholde en beskrivelse i dine egne ord af forsøget og teorien bag. De tre U-I grafer inkluderes, samt selvfølgelig den f-E graf, hvor h og AL er aflæst. Lav et overslag over usikkerheden på de to størrelser, og kontrollér med databog. |